Door sterk bewerkt voedsel te eten, is het mogelijk dat honden en katten gevoeliger worden voor maag-/darmklachten, huidproblemen, suikerziekte en dat ze een verminderde weerstand krijgen.
Mijn advies is daarom om honden en katten vanaf een leeftijd van ca. 4 maanden als basis te voeden met vers vlees. Omdat alleen spier- of orgaanvlees te eenzijdig is (de voorouders eten immers ook maag met maaginhoud van de prooidieren en bepaalde botten), is de commercieel verkrijgbare versvleesvoeding (diepvries) met de benodigde toevoegingen het beste.
Pups en kittens tot ca. 4 maanden krijgen na het spenen een goede commerciële brok, afgewisseld met nat voer uit blik en gekookt vlees. In de natuur krijgen wolvenpups na het spenen namelijk een tijd lang “voorverteerd” vlees. De verzorgwolven braken eten uit voor de pups. Ook bij leeuwenwelpen is er een geleidelijke omschakeling van melk naar stukken prooidiervlees. Hoewel het maagdarmkanaal van pups en kittens al vanaf een leeftijd van ca. 8 weken geschikt is om vers vlees te verteren, vind ik het risico op een Salmonellabesmetting op deze jonge leeftijd te groot en adviseer ik om tot ca. 4 maanden geen vers, rauw vlees te geven. Overigens mag u uw hond of kat nooit varkensvlees geven, omdat daardoor een besmetting met het Aujeszkyvirus mogelijk is.
Uiteraard is het belangrijk om hygiënisch om te gaan met de versvleesvoeding om kruisbesmetting met ziekteverwekkende bacteriën tegen te gaan.
Honden en katten zijn geen graaneters. Ze eten al helemaal geen product van rijpe granen, hooguit het gefermenteerde, groene en onrijpe plantje in het maagdarmkanaal van hun prooidieren. Geef honden en katten daarom bij voorkeur geen brood of andere graanproducten.

Zorg dat uw hond of kat altijd de beschikking heeft over vers drinkwater.
KONIJNEN EN KNAAGDIEREN

Konijnen en knaagdieren hebben in hun voer veel vezels nodig om gezond te blijven. Hun maagdarmkanaal is ook zo gemaakt, dat ze de hele dag door moeten kunnen eten.
Dit betekent dat uw konijn of knaagdier (de meeste soorten) permanent hooi moet kunnen eten. Daarnaast mag het een kleine hoeveelheid brok hebben (ca. 20 g/kg lichaamsgewicht). Omdat de dieren uit gemengde voeders vooral de snoepjes eten, die niet goed voor ze zijn, kunt u het best voer geven dat uit allemaal dezelfde brokjes bestaat. Koop hiervan een goed merk. De dieren krijgen dan alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.
Ook groenten en fruit zijn gezond voor konijnen en knaagdieren, maar let op dat ze niet teveel krijgen. Dan kunnen ze namelijk diarree krijgen. ’s Zomers mogen ze wat vers gras. Voor cavia’s is het belangrijk dat ze zeer frequent voldoende vitamine C binnenkrijgen met hun voer of drinkwater, of met een tabletje, want deze dieren kunnen vitamine C niet zelf maken.

Zorg dat uw konijn of knaagdier altijd de beschikking heeft over vers drinkwater.
HONDEN EN KATTEN

Honden en katten zijn van nature vleeseters (carnivoren). Verwante, in het wild levende soorten eten vers vlees, net als de voorouders van onze honden en katten, zoals wolven en leeuwen. Ze eten de organen, het spiervlees en de maag met inhoud van hun prooidieren.
Het lichaam van honden en katten is grotendeels nog gebouwd om eveneens vers vlees te eten.
Info - Loopsheid bij de teef Voeding: Start 
Tel. 06 - 27890499